Afbeelding
20 okt 20
20 okt 20
Aanpak van Cyprus en Malta om "gouden paspoorten" onvoldoende

Het ‘verkopen’ van EU-burgerschap aan niet-EU-burgers door o.a. Cyprus en Malta heeft die twee landen een inbreukprocedure van de Europese Commissie opgeleverd. Dat is een juiste beslissing, maar deze trage procedure is onvoldoende om dit probleem aan te pakken. Daarom heeft D66-Europarlementariër  Sophie in 't Veld namens de Renew Europe-fractie het initiatief genomen om te komen met een wetgevend voorstel dat deze "gouden-paspoortenpraktijk” in zijn geheel aan banden legt. Sophie in 't Veld:

"Het is goed dat de Commissie eindelijk, na veel aandringen van het Europees Parlement, een procedure begint tegen Cyprus en Malta, maar het is niet genoeg. We moeten dit probleem bij de wortel aanpakken en de deur naar een "gouden paspoort” in heel Europa sluiten. Deze praktijk trekt schimmige lieden aan, met geld waarvan de herkomst moeilijk te achterhalen valt. Het is een uitnodiging tot witwassen en ondergraaft onze veiligheid. Daarom moeten we de verkoop van "gouden paspoorten" gewoon helemaal verbieden in de EU."

Commissievoorzitter Von der Leyen beloofde bij haar verkiezing om gevolg te geven aan dergelijk wetgevende voorstellen vanuit het EP. Gelet op de urgentie zal de Commissie meteen aan de slag moeten.

Vooral op Cyprus en Malta is de verkoop van EU-burgerschap via "gouden paspoorten" berucht. Niet-EU-burgers kunnen door middel van een flinke investering op Cyprus of Malta zo een paspoort kopen in deze EU-lidstaten, en daarmee krijgen ze automatisch toegang tot de hele EU. Vorige week nog werd aangetoond in een undercoverreportage van Al-Jazeera (CyprusPapers) dat de toetsing op witwassen en het criminele verleden van aanvragers niet gewaarborgd. Daarmee vormen deze "gouden paspoorten" een serieuze bedreiging voor de veiligheid in de hele EU en doen ze bovendien af van de waarde van het EU-burgerschap. D66 vindt dat deze "gouden paspoorten" helemaal moeten worden verboden.

print