Afbeelding
27 mei 20
27 mei 20
D66 verwelkomt Europese reddingsboei: ‘Nu snel knopen doorhakken’

D66 verwelkomt de ambitieuze plannen die Commissievoorzitter Von der Leyen vandaag heeft gepresenteerd voor een Europese begroting en een herstelplan om uit de crisis te komen. Het voorstel moet worden goedgekeurd door de 27 lidstaten en het Europees Parlement.

Snel knopen doorhakken
D66-fractievoorzitter Rob Jetten en Europarlementariër Sophie in ’t Veld roepen de nationale regeringen op om snel knopen door te hakken. Jetten: “Een van de lessen van de vorige crisis is dat treuzelen en vertragen averechts werkt. Nu snel handelen is essentieel. Alleen zo kunnen we voorkomen dat miljoenen mensen werkloos worden en hun inkomen kwijtraken. Macron en Merkel lieten eerder al zien de urgentie van dit moment te begrijpen. De Europese Commissie doet daar vandaag een schep bovenop. Ik verwacht nu een verantwoordelijke en constructieve houding van alle nationale regeringen.”

Europees belang is Nederlands belang
In ’t Veld is tevreden dat het voorstel van Von der Leyen lijkt op de plannen van Merkel en Macron: “Rutte en Hoekstra moeten nu echt gaan beseffen dat het Europees belang ook het Nederlands belang is. Nationalistische tunnelvisie verdringt een nationale visie op Europa. Investeren in Europa is investeren in onszelf. In mensen, in bedrijven, in banen. Dat geldt bij uitstek voor een open handelsland als Nederland. Politici moeten het eerlijke verhaal vertellen: het herstelplan kost veel geld. Maar halfslachtig ingrijpen kost nog veel meer geld.”

Eerlijke belastingen
Jetten juicht ook het voorstel toe voor nieuwe inkomsten voor de EU, zonder de nationale bijdragen te verhogen: “Een digi-taks voor de Amerikaanse tech-reuzen en een CO2 taks op grote vervuilers is eerlijk. Het geeft de Europese Unie ook meer slagkracht om flinke stappen te zetten naar groen herstel, digitaal herstel en sociaal herstel. De wereld is ingrijpend en razendsnel aan het veranderen. We hebben een realistische begroting nodig voor de opgaven van nu. Niet voor de vraagstukken van het verleden. We gaan investeren in de toekomst. Dat is de harde voorwaarde die hoort bij de uitgaven die we nu samen gaan doen."

Respect voor democratie en rechtsstaat
Een grote herstelbegroting betekent dat veel landen kunnen rekenen op extra steun in zware tijden. Die steun moet volgens D66 voorwaardelijk zijn aan respect voor democratie en rechtsstaat. In ’t Veld: “De Poolse en Hongaarse regeringspartijen hebben de coronacrisis gebruikt voor een regelrechte machtsgreep. In die tijd zijn euro’s voor de coronabestrijding gewoon naar de regeringskas gevloeid. Dat moet anders. Als er geen respect is voor de rechtsstaat dan moet de Commissie het geld direct over maken naar Hongaarse en Poolse bedrijven, organisaties en mensen. Laat de Commissie haar taak als hoeder van de rechtsstaat op die manier weer oppakken.”

voor verdere vragen en informatie
Felix Klos                     +31 6 11477996                 (persvoorlichting Rob Jetten)
Stefan de Koning         +32 4 84201518                 (persvoorlichting Sophie in 't Veld)

print