Afbeelding
09 jun 16
09 jun 16
D66'er Sophie in 't Veld bezoekt Gay Pride Kiev

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld loopt zondag 12 juni mee met de Gay Pride in de Oekraïense hoofdstad Kiev. "De afgelopen tijd zijn er in Oekraïne kleine stapjes in de goeie richting gezet wat betreft wetten die de rechten van de LHBTI-gemeenschap beschermen. Tegelijkertijd zijn homofobie en discriminatie nog aan de orde van de dag. Ik vind het belangrijk de Oekraïners te steunen in hun strijd voor gelijke rechten."

Ze vervolgt: "De regering in Kiev heeft een LHBTI-actieplan opgesteld, nu is het zaak dit plan uit te voeren. Iedereen heeft het recht zichzelf te kunnen zijn, zonder angst voor discriminatie of geweld. Het is zondag aan de regering om woorden om te zetten in daden door een veilige bijeenkomst te garanderen en hiermee diversiteit en Europese waarden te omarmen."

Om veiligheidsredenen kan de exacte locatie van de Gay Pride nog niet bekendgemaakt worden. Na de optocht wordt een bijeenkomst georganiseerd waar In 't Veld zal spreken. Het is de derde keer dat de Gay Pride plaatsvindt in Kiev. Vorig jaar werd het evenement verstoord door extreemrechtse nationalisten die deelnemers aanvielen en rookbommen gooiden.

In maart bracht In 't Veld ook een bezoek aan Kiev voor de eerste LHBTI-conferentie in het land. De openingsspeech die ze daar gaf, is hier te lezen.

print