Afbeelding
12 nov 20
12 nov 20
EU LHBTI-Strategie goed begin. Tijd voor daden

Wanneer de Europese Commissie vandaag eindelijk haar langverwachte LHBTI-strategie presenteert, moet er ook naar gehandeld worden. D66 heeft in het Europees Parlement jarenlang aangedrongen op een echte EU-strategie voor de rechten van LHBTI's, omdat die structureel en planmatig onder druk worden gezet. D66-Europarlementariƫr Sophie in 't Veld heeft deze ontwikkeling op de voet gevolgd:

"De aanval op LHBTI-rechten, mensenrechten, in Polen en Hongarije berust niet op toevalstreffers. Er zit een strategie achter en die wordt stap voor stap uitgevoerd. Het is niet meer dan logisch dat de EU als gemeenschap van waarden een rechten daar een strategie tegenover zet."

"De EU moet opkomen voor de rechten van Europeanen wier rechten door hun eigen regeringen worden aangetast. Vrouwenrechten en de rechten van minderheden zijn de eerste die eraan gaan, wanneer autoritaire leiders de macht grijpen. Kijk naar de Poolse LHBTI-vrije zones, straffeloze aanslagen op mensen die een regenboogvlag voeren en Orbans recente plan om adoptie te verbieden voor koppels van gelijk geslacht. De lijst is lang en groeit met de dag."

De strategie heeft 5 speerpunten: de strijd tegen discriminatie, de rechten van LHBTI-asielzoekers, het aanpakken van hate speech, inclusie van LHBTI's en LHBTI-rechten in het EU-buitenlandbeleid. Door deze speerpunten te mainstreamen, dat wil zeggen: doorvoeren in algemeen beleid waar van toepassing, committeert de Europese Commissie zich bovendien aan echte gelijkheid in wet- en regelgeving. De Commissie stelt ook nieuwe EU-wetgeving voor, zoals een nieuwe EU-bevoegdheid om hate speech tegen LHBTI's aan te pakken op Europees niveau en een wet die de rechten van regenboogfamilies overal in de EU moet garanderen. In 't Veld:

"Na jarenlang aandringen staan LHBTI-rechten eindelijk bovenaan de EU-agenda. De Strategie staat vol met goede plannen. Nu moet actie volgen: EU-regeringen mogen dit niet dwarsbomen. En de Commissie moet nu niet loslaten. Het is duidelijk wat de Poolse en Hongaarse regeringen te doen staat: de strategie volgen en stoppen met het inperken van de rechten van lhbti's. Zo niet, dan moet de Commissie de Poolse regering aanklagen en EU-subsidies stopzetten. Daar zullen wij vanuit het Europees Parlement bovenop zitten."

De Renew Europe Groep in het Europees Parlement organiseert een webinar over de Strategie met Commissaris Dalli (bevoegd voor Gelijkheid) op vrijdag 13 november 10u-11u30, op initiatief van Sophie in 't Veld. Dat is hier live te volgen: https://re.livecasts.eu/from-words-to-action-implementing-the-new-eu-lgbti-strategy-priorities

print