Afbeelding
20 feb 19
20 feb 19
Kritische conclusies uit het onderzoek van het Europees Parlement na moorden op onderzoeksjournalisten

De Commissie Justitie en Burgerlijke Vrijheden van het Europees Parlement (LIBE) heeft zojuist een resolutie aangenomen, waarin het gebrekkige optreden van EU-landen aangaande de veiligheid van journalisten wordt bekritiseerd. De resolutie roept op, om veel meer te doen tegen corruptie, witwassen en fraude. Vooral de aanbevelingen aan het adres van de Maltese regering zijn vergaand.

In het geval van Malta constateert de onderzoeksgroep een serieuze vermenging van de onder- en bovenwereld en een gebrekkig functioneren van de politie- en justitiediensten. Ook moet Malta per direct de verkoop van EU-burgerschap stopzetten waardoor veel fout geld en dubieuze types de EU binnenkomen. De Europese Commissie moet daarnaast de pre-artikel-7-procedure starten richting Malta.

De resolutie komt van een onderzoeksgroep, die door de LIBE-commissie is ingesteld na de moorden op onderzoeksjournalisten Jan Kuciak en Daphne Caruana Galizia. Zij werden vermoord in respectievelijk Slowakije en Malta. Beide journalisten legden ongemakkelijke waarheden bloot over corruptie en fraude tot in de hoogste politieke kringen. 

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld staat aan het hoofd van deze onderzoeksgroep, die meerdere bezoeken heeft afgelegd aan beide landen. Daar is met ngo’s en regeringsfunctionarissen gesproken. Ook is informatie ingewonnen bij het EU-politieagentschap Europol en bij de Europese anti-corruptiewaakhond. 

Sophie in ‘t Veld: “De situatie op Malta is erger dan ik had kunnen vermoeden. Er is een haatcampagne gaande tegen de achtergebleven familie van Daphne Caruana Galizia. De waarheid over de moord wordt onder water gehouden, terwijl de rechtsstaat wordt afgebroken.”

Er zal tijdens de plenaire sessie van het Europees Parlement in maart (25-28) verder worden gedebatteerd over deze resolutie. Dan zal hat Parlement ook een finale, plenaire stemming houden.

print