Afbeelding
23 sep 20
23 sep 20
Migratiepact: Eerste stap maar verbeteringen nodig

Enkele weken na de brand in het Griekse tentenkamp Mória presenteert de Europese Commissie haar migratiepact. Als initiatiefnemer van Europese wetgeving heeft de Commissie de taak om de patstelling te doorbreken die ten grondslag ligt aan vele jaren van falend EU-migratiebeleid, met tienduizenden doden in de Middellandse Zee en helse kampen als Mória tot gevolg.

Sophie in ’t Veld, Europarlementariër voor D66 en coördinator voor Renew Europe in de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken, verwelkomt het initiatief. Ze waarschuwt echter voor de grote horde die nu genomen moet worden:

Het is goed dat de Europese Commissie met een initiatief komt, maar een echt EU-asielbeleid wordt gegijzeld door een kleine minderheid van lidstaten. Orbán en de zijnen dringen uiterst rechts beleid op aan de hele EU. Het is een politieke keuze om daarin mee te gaan. Met vele doden als gevolg. Hoog tijd dat men hiertegen opstaat.”

“Nu is het Europees Parlement aan zet. Het eindresultaat moet een effectief en humaan asiel- en migratiebeleid zijn. Waarden als medemenselijkheid en respect voor het recht op asiel moeten leidend zijn, niet de politieke angst voor een extreemrechtse minderheid.”

Inhoudelijk is er nog veel te verbeteren aan de plannen. Legale arbeidsmigratie is een cruciale ontbrekende schakel. Zonder legale mogelijkheden om in Europa te werken, komt het asielvraagstuk nooit tot een goed einde. En hoewel de inzet op snelle procedures goed is, is nog geen enkele lidstaat erin geslaagd om een dergelijke ambitie in de praktijk te brengen. Ook in Nederland lukt het de staatssecretaris niet om achterstanden van vele duizenden gevallen weg te werken. Tussen het plan van de Commissie en de plannen die D66 onlangs presenteerde zit nog veel ruimte voor verbetering:

“Er zijn nog veel gaten te dichten in het migratiepact van de Europese Commissie. Als die openblijven en de opvangcentra weer vol lopen, dan hebben we Moria’s over heel Europa. Daar werken wij niet aan mee.”, aldus Sophie in 't Veld

print