Afbeelding
08 apr 20
08 apr 20
Reactie D66 op coronavirus apps

In de strijd tegen het coronavirus moeten overheden het gebruik van de laatste technologie niet schuwen. Daarbij moet echter altijd gekozen worden voor ethisch en transparant gebruik van die technologie. Juist applicaties die een groot algemeen belang dienen, moeten volledig open zijn, met een vrije blik ik in de machinekamer achter de applicatie. Dat geldt ook voor de app die minister Hugo de Jonge aankondigde en initiatieven vanuit de Europese Commissie, vindt D66-Europarlementarier Sophie in 't Veld:

"Ik wil in Nederland en Europa geen Chinese toestanden, waarbij burgers allerlei verplichte track & trace-technologie bij zich moeten dragen. Het kan ook anders; vrijer en transparanter. De minister moet de details van het programma publiceren, zodat wij allemaal kunnen controleren wat er met onze gegevens gebeurt."

In 't Veld doelt op eventueel verplicht gebruik van een app die informatie via Bluetooth doorgeeft over of een persoon in de buurt is geweest van een coronapatiënt. De ontwikkeling staat niet op zich:

"Ik maak me grote zorgen over de enorme snelheid waarmee applicaties worden uitgerold en over de enorme druk vanuit veiligheidsbedrijven om haast te maken met systemen die meer data van ons opslaan dan we nu voor mogelijk houden. Een volksgezondheidscrisis mag niet misbruikt worden voor data-honger."

De code achter dit soort apps moet open source en volledig transparant zijn, zodat makkelijk bekeken kan worden of de app wel echt functioneert zoals een overheid claimt. De noodzaak om snel en adequaat te handelen is er. D66 in het Europees Parlement stuurt vandaag een brief naar de Europese Commissie met vragen over het gebruik van dit soort applicaties in de EU en het verzoek om er nauw op toe te zien dat de EU-landen geen apps toepassen die privé-gegevens centraal opslaan. In ' t Veld:

"Er moeten duidelijke regels zijn over wat er wel en niet mag. Apps mogen nooit verplicht zijn en er mag geen centraal systeem achter zitten dat misbruikt kan worden. Als autoriteiten apps inzetten, dan gedecentraliseerd, waarbij alle data op iemands device blijven, in plaats van op een centrale cloud."

print