Afbeelding
18 nov 20
18 nov 20
Voet bij stuk houden Europese begroting

Morgen spreekt de Europese Raad van regeringsleiders over de ontstane situatie rond het MFK en het herstelfonds. De Poolse en Hongaarse regeringen hebben hun veto uitgesproken over de deal die is bereikt tussen Europese Raad en Parlement, omdat ze het niet eens zijn met de nieuwe rechtstaatstoets in de begroting. Deze toets was een harde eis van het Europees Parlement en die eis is ingewilligd in onderhandelingen met de Raad. Voor D66 is het onbestaanbaar dat Polen en Hongarije de gang van zaken dwarsbomen en tegelijkertijd het broodnodige economische herstel torpederen. Sophie in 't Veld van D66 in het Europees Parlement heeft lang aangedrongen op rechtsstatelijke toetsing in de begroting:

"De regeringsleiders moeten het probleem met de dwarsliggers oplossen. Dit is hún probleem: jarenlang hebben ze de Poolse en Hongaarse regeringen niet durven aanpakken en nu zitten we allemaal met de brokken. Het Europees Parlement zal zich in ieder geval niet laten chanteren. Een oplossing moet ook echt duurzaam zijn; een noodgreep zoals een nieuw parallel verdrag sluiten is dat niet. Dan sluiten we hele landen uit, wanneer er een geschil is met de zittende regering. Regeringen komen en gaan. Zowel in Hongarije als in Polen zijn miljoenen mensen het rabiaat oneens met hun regering."

Voor D66 onderstreept de situatie vooral een fundamenteel probleem van EU-besluitvorming. Sophie in 't Veld:

"Victor Orbàn is de boosdoener nu, maar het systeem van veto's is het fundamentele probleem. De macht van Orbàn komt van zijn veto. Zonder dat, was hij nergens. Nu zet hij het economisch herstel van de hele EU, waar ook Nederland van afhankelijk is, ermee op het spel."

"Veto's zijn een wapen dat zich altijd tegen onszelf keert. Nederland dreigde in de zomer met een veto op de begroting, en nu komt het als een boemerang terug. Veto's dienen niet de belangen van de Europeanen, maar van corrupte autocraten die bereid zijn de hele Europese Unie ervoor in gijzeling te nemen. Een pakket van 1,8 biljoen euro dat wordt gesteund door een overgrote meerderheid in het Europees Parlement en door 25  van de 27 lidstaten staat op de tocht, omdat twee regeringen dwarsliggen. We moeten af van het veto-systeem. Veto's geven geen macht, maar onmacht"

print